06 - 45 120 606 info@rofakrachtinherstel.nl

Veel gestelde vragen cannabisverslaving

Contact

Neem vandaag nog contact met ons op!

Zowel voor iemand met een cannabisverslaving als zijn of haar omgeving komen er veel vragen naar voren toe. Daarom proberen we op deze pagina een zo compleet mogelijk beeld te schetsen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via 06 – 45 120 606 of info@rofakrachtinherstel.nl.

Wat is cannabis precies?

Cannabis heeft betrekking op twee producten die voortkomen uit de cannabisplant: wiet en hasj.
Wiet – gedroogde bloemtoppen van de cannabisplant;
Hasj – hars van de cannabisplant die met een zeef wordt gescheiden.
Qua effecten kunnen wiet en hasj van elkaar verschillen. Dit is het afhankelijk van de hoeveelheid THC of CBD waardoor u zich juist stoned en/of high gaat voelen.

Wanneer heb ik een cannabisverslaving?

Er zijn in Nederland erg veel mensen die wel eens wiet of hasj hebben gerookt. Er bestaat echter een grove scheiding tussen hobbymatig en verslavend cannabisgebruik. Het grote verschil hierbij is dat je bij een verslaving uw drugsgebruik niet meer onder controle hebt. Je zal hierdoor niet meer in staat zijn om jouw eigen gedrag en gedachten te controleren. In de praktijk zien we daarbij dat u een groot gedeelte van je tijd spendeert aan het verkrijgen van cannabis of het gebruik ervan. Je zal bij een cannabisverslaving dan ook nauwelijks in de gelegenheid zijn om zelfstandig te stoppen met cannabis.

Hoe ontstaat een cannabisverslaving?

Een verslaving aan cannabis vindt niet plaats van de ene op de andere dag. Vaak neemt het gebruik in de loop der tijd steeds extremer toe totdat het een verslavende en destructieve gewoonte is geworden. Daarnaast ontwikkel je na verloop van tijd ook een tolerantie voor cannabis. Je hebt daarom meer wiet of hasj nodig dan eerst, waardoor je meer drugs gebruikt dan eerder. Dit kan problemen met zich meebrengen op sociaal, financieel en op geestelijk gebied. Dit kan natuurlijk voor stress zorgen. Als gevolg hiervan zal je meer gaan hunkeren naar de verdovende effecten van cannabis. Voor u het weet is jouw cannabisverslaving geboren en heb je professionele hulp nodig.

Kan ik zelfstandig stoppen met cannabis?

Veel mensen zijn verslaafd aan cannabis en zien in dat hun drugsgebruik problematisch is. Een logisch gevolg hiervan is dat zij pogingen ondernemen om zelf te stoppen met drugs. Vanuit onze ervaring als verslavingsdeskundige zien wij echter dat dit vaak niet succesvol is. De reden hiervoor is dat er volop verleiding lonkt en je al snel in je oude gedrag terugvalt. Dit zorgt voor een mentale tegenslag, waardoor het aantrekkelijk wordt om je pijn te verdoven met cannabis. Wij raden u daarom ook sterk aan om professionele hulp te zoeken bij het afkicken van cannabis.

Leidt het stoppen met cannabis tot afkickverschijnselen?

Het stoppen met cannabis kan zeker leiden tot afkickverschijnselen. Daarbij kan je last krijgen van lichamelijke en psychische klachten. Dit kan een aanleiding zijn om opnieuw cannabis te gebruiken of een toevlucht te nemen naar andere drugs of alcohol. Als je ineens stopt met cannabis na langdurig gebruikt te hebben dan kan je rekening houden met de volgende klachten:

Lichamelijke klachten:

  • Hoofdpijn;
  • Duizeligheid;
  • Nachtelijke zweetaanvallen;
  • Het vaak koud hebben;
  • Trillen;
  • Hartkloppingen;
  • Spierpijn;
  • Maagklachten en misselijkheid;
  • Problematische spijsvertering.

Psychische klachten:

  • Angst;
  • Onrustig en zenuwachtig gevoel;
  • Zeer wisselende stemmingen;
  • Snel geïrriteerd en prikkelbaar zijn;
  • Vermoeid zijn en toch niet kunnen slapen;
  • Intense dromen en nachtmerries hebben;
  • Depressieve gevoelens.

Veel van de afkickverschijnselen zorgen ervoor dat je weer zult hunkeren naar een jointje. Doe dit echter niet! Er zijn veel risico’s aan cannabisgebruik verbonden waar je van los dient te breken.

Wat zijn tips om te stoppen met cannabis?

De grootste tip die wij je kunnen meegeven is om professionele hulp te zoeken. Mocht je alsnog zelf willen stoppen met de drugs dan kan je de volgende tips in gedachten houden.

  • Voorkom verleidingen. Als je wil stoppen met cannabis dan zal je de verleidingen zo klein mogelijk moeten maken. Het is daarbij van belang om geen cannabis in je omgeving beschikbaar te hebben. Zorg daarom dat je het thuis niet in een lade hebt opgeborgen! Heb je vrienden of kennissen die je vaak aanzetten tot cannabisgebruik? Zorg ervoor dat je hen vertelt dat je wilt stoppen of kom ze – zeker in het begin – tijdelijk even niet onder ogen. Het is belangrijk dat je zover mogelijk wegkomt van uw cannabisgebruik.
  • Vertel jouw omgeving dat je stopt. Het is belangrijk dat je jouw omgeving vertelt dat je gaat stoppen met cannabis. Zij kunnen je steunen in een tijd waarin een terugval vaak zal lonken.
  • Zorg voor beloningen. Als je gaat stoppen met cannabis dan zal dit – vanwege de vele ontwenningsverschijnselen – niet prettig zijn. Daarom dien je jezelf te belonen bij elke voortgang die je maakt. Als je bijvoorbeeld een week geen cannabis hebt gebruikt, trakteer jezelf dan op iets leuks. Dit kan klein zijn. Denk aan het kopen van een leuk magazine, een goed boek of bezoek de bioscoop met een van je vrienden.
  • Zorg dat je geniet van de voordelen. Cannabis maakt je lui en is simpelweg duur. Elke dag dat je stopt, is opnieuw een overwinning. Je mag daarom best eens genieten van de voordelen waarbij je meer energie en geld te besteden hebt dan eerst.
Word ik vermoeid als ik stop met cannabis?

Als je stopt met cannabis kan je je op de korte termijn vermoeider voelen dan eerst. Dit komt door de ontwenningsverschijnselen waarmee je te maken kan krijgen. Op lange termijn zal je juist meer energie hebben dan eerst. Cannabis verdooft je hersenen namelijk en zorgt voor een verminderde energie. Als je door de zure appel heen bijt zal je weer ervaren hoe het was voordat je verslaafd werd.

Zal ik slechter slapen na stoppen met cannabis?

Cannabisgebruik kan ervoor zorgen dat je je relaxter gaat voelen. Als gevolg hiervan kan je – zeker wanneer je het gebruikt rond bedtijd – sneller in slaap vallen. Als je stopt met cannabis zal je misschien lastiger in slaap vallen dan eerst. Heb je overmatig cannabis gebruikt en stop je dan? Dan kan je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen en daardoor slechter gaan slapen.

Kan ik cannabis gebruiken als ik zwanger ben?

Een cannabisverslaving en zwangerschap zijn twee dingen die absoluut niet samengaan. De THC in cannabis is er namelijk tot toe in staat de placenta te passeren. Dit kan ertoe leiden dat de ongeboren baby een groeiachterstand, concentratiestoornissen of hyperactiviteit kan ontwikkelen.

Krijg ik een depressie als ik stop met cannabis?

Er zijn meerdere geestelijke ontwenningsverschijnselen die naar voren kunnen komen bij het stoppen met cannabis. Zo kan je je erg angstig voelen en nergens meer zin in hebben behalve de constante hunkering naar wiet en/of hasj. Als je hiernaast ook nog slecht slaapt, dan kan je depressieve gevoelens ontwikkelen.

Beïnvloedt cannabis de werking van mijn longen?

Als je wiet of hasj gaat roken dan zal je jouw longen zeker beschadigen. Dit komt omdat koolmonoxide en teer bij het roken erg slecht zijn voor je longen. Niet alleen deze ingrediënten zelf spelen, ook de wijze van roken speelt een rol. In vergelijking met een gewone sigaret zal je dieper inhaleren en deze rook ook nog eens langer vasthouden. Hierdoor kan je last gaan krijgen van piepende longen en veel slijmproductie waardoor je veel moet hoesten. Op de lange termijn loopt je hierbij kans op luchtweginfecties en bronchitis (acuut en chronisch). Ook loop je een verhoogde kans op longemfyseem en astma. Lees meer over de risico’s van cannabis.

Beïnvloedt cannabis de werking van mijn hersenen?

Als je cannabis gebruikt dan bereiken de werkzame stoffen je hersenen. Deze stoffen hebben een heftige invloed op de werking van jouw brein. Niet voor niets gaat het gebruik van cannabis vaak gepaard met waanbeelden, eetbuien of versterkte emoties. Dit zijn slechts enkele effecten van het gebruik van cannabis. Deze effecten doen zich voor omdat cannabis de overdrachtsstof anandamide beïnvloedt. Dit leidt ertoe dat signalen in je hersenen anders worden geïnterpreteerd wat de werking van je hersenen beïnvloedt. Lees meer over de risico’s van cannabisverslaving.

Wat moet ik doen als iemand te veel cannabis gebruikt?

Wanneer iemand te veel cannabis gebruikt, dan kan dit voor grote problemen zorgen. Voor hulp kan je met onze medewerkers contact opnemen. Wij kunnen je adviseren vanuit onze ervaring in de verslavingszorg. Tevens doen wij ook interventies. Bel daarom naar het telefoonnummer 06 – 45 120 606. Wij geven je graag advies over wat je kan doen om iemand te helpen.

Beïnvloedt cannabis de werking van mijn hart?

Cannabis beïnvloedt de werking van je hart op verschillende manieren. Als je cannabis rookt dan zal de koolmonoxide ervoor zorgen dat je bloed minder zuurstof kan vervoeren. Als gevolg hiervan krijgen jouw hersenen en hart minder zuurstof. Jouw hart moet hierdoor harder werken waardoor je hartslag verhoogt. Dit komt ook deels door THC, de psychoactieve stof in de cannabis die je gebruikt. Als je een hoge bloeddruk, hartklachten of aderverkalking heeft dan loopt je hierdoor kans op een hartinfarct of hersenbloeding!

Herstelcoaching

Wil jij herstellen van je verslaving? Dan kan ik je door middel van herstelcoaching intensief begeleiden. Met een-op-een coachingsgesprekken, gedurende drie maanden, kijken we samen onder andere naar jouw herstel en de leefgebieden, waaronder: schulden en financiën, relaties en justitie. Lees verder

]

Interventies

Heeft jouw naaste hulp nodig voor verslaving maar heeft hij/zij zelf nog geen stap gezet? Een interventie kan je naaste laten inzien dat hulp écht nodig is en dat er wel een uitweg is. Ik begeleid familie het hele interventietraject, vanaf de eerste stap totdat de verslaafde (indien hij/zij akkoord gaat) in behandeling is. Lees verder

Individuele begeleiding

Heb jij ondersteuning nodig bij verschillende zaken die in je leven spelen, rondom jouw verslaving? Dan help ik je graag door middel van langdurige maatschappelijke ondersteuning. Hierbij coach ik je onder andere om de stabiliteit en rust weer terug te vinden in je leven zodat je minder obstakels ondervindt tijdens je herstel. Lees verder

Advies verslavingszorg

Heb je geen idee waar je op moet letten als je op zoek bent naar een afkickkliniek? Dan kan ik je begeleiden naar een instelling die het beste bij je past. Tijdens de aanmelding en wachttijd voor een klinische opname of ambulante behandeling geef ik je voorlichting en bereid ik je voor op wat je te wachten staat bij een verslavingszorg behandeling. Lees verder